KONTAKT:

Jelena i Antun Kojter
Sv. Urban 276, 40312 Štrigova
T.. 040 830 310

gdje smo >>

Vinogradarstvo i podrumarstvo obitelji Kojter

Kojter - ChardonayOd davnih vremena vrijedni Međimurci bavili su se vinogradarstvom. Svoje znanje i iskustvo ostavljali su u nasljeđe budućim generacijama. Obitelj Novak, prema pisanim dokumentima, vinarstvom se počinje baviti početkom prošloga stoljeća. Pedesetih godina proizvodnju vina preuzima obitelj Horvat, a 1980. godine Jelena i Antun Kojter.
Danas posjeduju 6,5 ha vinograda, a slijedeće godine planiraju proširenje vinograda. Bitno je reči da se vinogradi nalaze na najboljim lokacijama Sv. Urbana (najviši i najsunčaniji vrhovi) što podiže razinu kvalitete grožđa. Suvremena obrada vinograda (kraća rezidba, pravilno gnojenje, zorenje grožđa), kvalitetna prerada grožđa (pneumatske preše) te kontrolirana fermentacija dobar su preduvjet za odlična vina.
U svojim vinogradima njeguju moslavac, (šipon), graševinu, rajnski rizling, chardonnay, bijeli i crni pinot, muškat žuti i savignon. Za sve sorte grožđa posjeduju kontrolirano zemljopisno podrijetlo. Proizvode kvalitetna sortna i predikatna vina te kasne berbe. Jedini u Međimurju proizvode vino barrique chardonnay koje sazrijeva godinu dana u drvenim hrastovim bačvama te poprima osebujnu aromu vanilije i karamele.
Od osamdesetih godina redoviti su izlagači na svim sajmovima i bilježe iznimno zapažene rezultate. Restaurirali su i suvremeno opremili podrum star dva stoljeća u sklopu kojega se nalazi i kušaonica vina. Jedan je od najstarijih i najljepše uređenih podruma.
Zaštitni znak obitelji Kojter je KLOPOTEC (drvena naprava za plašenje ptica).

Kojter - grozd Kojter - podrum s bačvama Kojter - "inox" bačve


  © 2006 Portal medimurje.info